Tuicemens

Voice Assistants => Alex10 (X10 With Amazon's Alexa) => Alexa => Alex10 Help (support) => Topic started by: DKBIALIK on June 25, 2017, 08:59:11 PM

Title: Lights dimming to off
Post by: DKBIALIK on June 25, 2017, 08:59:11 PM
Been using ALex10 for a while and suddenly all the x10 switches turn on and then automatically dim off when activated by Alexa.  I have tried a reinstallation, but the issue persists.  This does not happen with the X10 controls only Alexa.
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: Tuicemen on June 26, 2017, 07:01:05 AM
Do you mean using the alex10 interface x10 performs correctly but if you use a voice(alexa) the lights dim to off?
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: DKBIALIK on June 26, 2017, 10:00:54 AM
Correct.  When I say to Alexa turn light on, it comes on then dims off.
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: Tuicemen on June 26, 2017, 12:27:06 PM
Ok that means your HA-bridge is sending a on then off as it handles Alexa requests.
Are all lights behaving like this or just particular ones?
Did you update the bridge or keep the version that comes with Alex10 and what version is displaying in Alex10?
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: DKBIALIK on June 26, 2017, 02:44:56 PM
All lights are behaving this way.  I am using Version 1.5.3.4 with HA Bridge 4.50.
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: Tuicemen on June 26, 2017, 03:16:27 PM
When you reinstalled did you remove the Alex10 folder and subfolders first?
The bridge data base file may have gotten corrupt and if you didn't remove it prior to reinstalling the corruption is still there.
Send me your device.db and habridge.config files from the alex10 data folder and I'll check for corruption.
I may be able to repair them if that's the case.
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: DKBIALIK on June 30, 2017, 08:48:11 AM
I deleted all info from Alex10 and HA-Bridge and rebuilt system.  This solved issue.  If possible I would suggest a backup and restore function to Alex10 so if corruption happens you can restore to a previous configuration.
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: Tuicemen on June 30, 2017, 09:00:40 AM
I'll look at adding the function for the next release.
The bridge currently has a back up feature. I may be able to tap into its backup to restore settings as not every one uses the bridge for just X10.
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: DKBIALIK on August 20, 2017, 04:51:34 PM
This is happening again on just one of the lights.  Should I delete the database or do you have another solution?
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: Tuicemen on August 20, 2017, 06:20:24 PM
There is a new bridge version which I've yet to test out.
This does have some bug fixes so it may be worth a try.
1: Close Alex10 then open the bridge web interface and stop the bridge.
2: In the Alex10 folder rename the bridge HA-Bridge.old
3: Download the new bridge and save as HA-Bridge.jar and place it in the Alex10 folder
https://github.com/bwssytems/ha-bridge/releases/download/v4.5.6/ha-bridge-4.5.6.jar
 (Chr)
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: DKBIALIK on September 02, 2017, 12:57:25 PM
I found if I remove the modules from Active Home and recreate them the issue went away.
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: Tuicemen on September 02, 2017, 02:56:02 PM
 (CZB)
I have read others had issues with device dimming using the bridge hopefully this is now fixed and it doesn't return for you.
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: Paizano on November 15, 2017, 08:27:57 AM
Hello everyone, new member and first post. I am using alex10 like many others and I am getting the dimming effect when the lights are activated by alexa. I read all of this post and have tried the removal and reinstall of the modules in AHP, but it still does it. I am not sure how to tell in ha bridge what is happening. Any help in this matter would be greatly appreciated.

The lights come on and then dim down to usually 8% on the alexa app. On the alex10 UI it shows 100% then drops down. In the activity monitor on the screen it shows on command and 254 brightness then it switches to 20brightness.

I am using WinXP, AHP original version still activated from years past.

Paiz
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: Paizano on November 16, 2017, 08:47:31 AM
So I am trying further testing to fix this problem. I can trigger the lights from the bridge with the on, off , tabs and the light responds as it should. If alexa triggers the light, it turns on then dims. On the alexa app the light shows itself turning on and then the slider bar drops to 8% brightness. If I then trigger the light from the bridge it jumps back up to 100% on the slider bar in the alexa app.
I guess my question is, what is alexa doing or sending that is changing the outcome. Any help is greatly appreciated. Thank You
Paiz
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: Tuicemen on November 16, 2017, 01:29:30 PM
You don't state what PC interface your using. ???
Or what bridge version your running.
Code needed to be added for users running a cm19 to allow correct diming.
In the setup page click on the top where it says basic configuration. this should switch you to advanced configuration.
Click on dim/brighten handling and play with the options.   
The fact that triggering from the bridge works is puzzling as it is merely sending the command to Alex10 and that does the work.
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: Paizano on November 16, 2017, 07:40:40 PM
Sorry for the lack of information about setup. I am using Winxp, Ahp activated with a couple addons and the CM15a with antenna mod from years back, 4.5.6 bridge, and the latest alex10 from the download tab. A few weird things are happening and as i try to recreate them i notice that other things happen or dont happen. The main thing i guess is when i ask alexa to turn on a light, it usually turns on then shuts down, or at least i thought that. But if i look at the alexa app on my phone it shows the light turning on then the dimming bar goes down to usually 8%. Now all of a sudden when i turn on the light from the app or alexa, and watch it in the ahp program I see the light switch turn on but the slider for brightness stays off. If i then slide the slider in ahp it does not brighten, but does move to the top with a full green. To fix in ahp I have to turn it off and then back on, and light works again, until I ask for a command from alexa or the app. Earlier i posted that in the bridge it was working, but that has stopped now too.
One other thing i noticed is in the ahp history for the module it will show f8 on and then sometimes but not always it shows a ext code 3e 1e I think.

Thanks
Paiz
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: Paizano on November 17, 2017, 08:32:16 AM
One other quick note which could be important. I am using the new echo plus that was just released with the built in hub. The only reason i say this is because I was originally trying to use econtrol and rm tasker and could never get the alexa to discover devices. I tried for many days, after reseaching on google. I came across others that have had their system working this way and then switched to the new echo and they also cannot get discovery to work now. My discovery works with rm pro and IHC, but not econtrol. So maybe the hub in echo is sending something weird and causing my lights to act crazy.

Maybe this has nothing to do with it, but I just wanted to point it out.
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: Tuicemen on November 17, 2017, 10:40:03 AM
Ah yes. I've  seen posts on the bridge issue board about  the echo plus. There is a beta biild accessable to the public for version 5 of the bridge there are some statis display issues with Alex10 bit it only affects that part on Alex10.
You may wish to participate in the RC testing to see if this fixes your issue. (Chr)
Title: Re: Lights dimming to off
Post by: DKBIALIK on December 02, 2017, 12:17:32 PM
I found when the dimming happens (and it has periodically) delete the jar file and do a reinstall.  I am running this on Win7.